Barınma insanların temel ihtiyaçlarından biridir. Eski çağlardan günümüze mağaralar ağaç kavukları ve çadırlar hepsi barınma için kullanılırken, Dünya, jeofizik yapısı gereği sürekli hareket halinde olmaya devam etmektedir. Dünyanın oluşumundan beri, sismik yönden aktif bulunan bölgelerde depremlerin ardışıklı olarak oluştuğu ve sonucundan da milyonlarca insanın ve barınakların yok olduğu bilinmektedir.
HER BARINAK YAPI MIDIR?
‘Herkesin bir evi vardır’ mantığıyla milyonlarca yıldır insanoğlunun barınmak için başını soktuğu her korunaklı yere barınak diyebiliriz ama tam olarak yapı diyemeyiz. Rahat yaşamak için eve ihtiyacımız olduğu gibi bu yaşam alanlarının yıllar içinde gelişip, ihtiyaçlarımızı karşılayacağı bir yer olmuştur.
Yapılar; Barınmak ya da başka amaçlarla kullanılmak üzere yapılmış her türlü mimari ve mühendislik bilgisi kullanılarak inşa edilirler..
DEPREMLERDEN ÇIKARILAN DERSLER
Yer kürenin her sismik hareketinde yapılarda büyük bir yıkıma sebebiyet vermese de , çoğu zaman yapıların hasar almasına ve yıkılmasına sebep olmuştur. İnsan hayatında yapıların önemi ile düzenlenen ve gelişen mühendislikler her depremden dersler çıkarmıştır. Bu dersler neticesinde de giderek gelişmiş “Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı “ ilkesiyle yapılarını tasarlamaya başlamışlardır.
1999 GÖLCÜK DEPREMİNİ UNUTTUK MU?
Türkiye bir deprem ülkesidir. Anadolu topraklarında antik çağlardan beri yıkıcı depremler kayda geçmiştir.
Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en yıkıcı depremi olan 6 Şubat 2023 tarihin deki deprem yaralarımız halen kanıyorken ,can kaybımızın fazla olmasının bir nedeni de depremlerden çıkardığımız derslerin uygulanması konusunda özensiz olmamızdı.
Oysaki en yakın tarih ve o ana kadar en yıkıcı deprem olarak 1999 Gölcük depremi, mühendislik acısından çok iyi gözlemlenmiş, İncelenmiş, üniversitelerde ders veren görevlileri tarafından ders kitaplarına ve ders notlarına ivedilikle işlenmiştir. Geoteknik , jeofizik ve inşaat mühendisliği bölümleri ve de tüm deprem mühendislikleri alanındaki çalışmaların ve araştırmaların tamamı mühendislik eğitiminde bilgi olarak kullanıldı. Yeni imar yönetmelikleri ve 2007 Deprem Bölgelerinde yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik ve 2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği uygulamaya girmişti.
UNUTACAKMIYIZ?
Depremlerden sonra unutmadık diyebilmemiz için, aldığımız derslerin, yapıların incelenmesinden sonra çok hızlı bir şekilde kalıcı nitelik kazandırılarak uygulamaya geçilmelidir. İnsan ahlakı, çıkarılan kanunlar, uygulanmayan yönetmelikler ve mühendislik etiği bize unuttuk dedirtmemeli. Sonunda unutmak olmamalı…